Kondens

Kondens på vinduer kan opstå af flere grunde, og det kan ofte afhjælpes med få midler.

I Danmark er der som oftest varmere inde i vores boliger end udenfor, og derfor er kondens et meget almindeligt fænomen. Alligevel er det noget, vi gerne vil slippe for, da kondens på indersiden af vinduer på sigt kan føre til skader.

Hvad er kondens?

Kondens opstår, når varm luft møder en kold overflade som fx en rude. Her vil fugten fra luften kondensere og lægge sig som dug på ruden. Derfor er kondens på vinduer helt normalt og optræder mere ved høj luftfugtighed inde og stor temperaturforskel på inde og ude.

Hvorfor dugger ruder udvendigt?

Udvendig kondens er tegn på, at energiruder isolerer, som de skal. Kondensen opstår, da ruderne køles ned om natten og varmes langsommere op end udeluften. I takt med at ruderne varmes op i løbet af formiddagen, forsvinder kondensen på ruderne. Det sker først på østvendte ruder, da de varmes hurtigst op af morgensolen.

Udvendig kondens på vinduer om morgenen optræder særligt i april og september.

Indvendig kondens

Indvendig kondens på vinduer er tegn på et dårligt indeklima med for meget fugt i luften. Problemet kan løses ved øget ventilation.
Kondens kan også skyldes, at man har ruder, der isolerer for dårligt. Er det tilfældet er løsningen at skifte til energiruder.

Indvendig kondens kan opstå efter skift af vinduer. Det skyldes, at de nye vinduer er mere tætte end de gamle, og der derfor skal luftes mere ud i boligen end tidligere for at nedbringe luftfugtigheden.

I skemaet herunder ses, hvornår der er risiko for kondens. Risikoen vises som sammenhængen mellem overfladetemperaturen på den indvendige bygningsdel, og den relative luftfugtighed i indeluften.

Indvendig temperatur Relativ luftfugtighed (målt ved 22° C)
8° C > 40 % RF
11° C > 50 % RF
15° C > 65 % RF

Forsatsvinduer og kondens

Kondens er ikke kun et problem på energi- og termoruder, men kan også opstå på vinduer med forsatsløsninger. Med den rette viden er det dog et problem, der kan løses forholdsvis nemt.

Ses der dug mellem forsatsvinduer og de oprindelige vinduer kan der være to forklaringer og dermed to løsninger på problemet:

  1. Lukker forsatsvinduet ikke helt tæt ind mod mellemrummet til det oprindelige vindue, så vil varm og fugtig indeluft trække ud mellem glaslagene. Luften vil kondensere på indersiden af det udvendige glas, der er kold. Kondensen kan give varige fugtskader på vinduerne, og er derfor vigtigt at få udbedret.Problemet kan oftest elimineres ved at tætne mellem forsatsrammen og karmen. Det kan gøres ved at montere eller udskifte tætningsbånd og stramme vriderne, der holder forsatsrammen lukket.
  2. Hvis der ikke er en lille smule ventilation mellem glaslagene og det fri, kan der også opstå kondens. Derfor skal den udvendige ramme på det oprindelige vindue ikke være helt lufttæt.Er den udvendige ramme alt for lufttæt, kan det være nødvendigt at bore huller i karmen til det fri. Hullerne bores, så der ikke kan trænge vand eller dyr ind i vinduerne. Tag din glarmester med på råd, så problemet bliver løst på den rigtige måde.

Indvendig kondens på forsatsvinduer opstår af samme årsager som indvendig kondens på energi- og termoruder og kan fjernes ved at nedbringe fugten i indeluften.

Se også:

Kondens kan opstå af mange grunde, og det kan ofte afhjælpes med få midler.

Udvendig kondens ses ofte i april og september.
Det forsvinder af sig selv, når ruden varmes op.

Udvendig kondens på vindue

Punkteret rude
– eller bare kondens?

Punkterede ruder må ikke forveksles med vinduer med almindelig indvendig eller udvendig kondens.

Hvis ruden er punkteret, kan kondensen ikke tørres af med en klud, idet den er imellem glaslagene i selve ruden.

Gode råd og vejledning

Få hjælp, gode råd og vejledning til dine glasprojekter – uanset om det handler om med skader, rengøring eller vedligehold.

Brug for hjælp?

Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.

Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.