Blyindfattede ruder
Blyindfattede ruder kaldes også glasmosaikker eller mosaikruder. Glarmesteren kalder dem bare blyruder. Alt sammen er fælles betegnelser for små glas, der er sat sammen til en større rude. Ofte laves glasmosaikker af farvede glas.
Blyindfattede ruder har historisk set været fremstillet, fordi det var begrænset, hvor store stykker kroneglas man kunne lave. Derfor satte man mindre glas sammen til større flader og fik derved mere lys ind i bygningen. De første glasmosaik vinduer kan spores tilbage til omkring 1700-tallet.
Glasmosaikkernes storhed og fald
Fra 1930’erne og frem blev blyruderne igen populære. Særligt i 1950’erne blev glasmosaik brugt i de finere byggerier.
I 1960’erne og 1970’erne blev blyindfattede vinduer også populære i de mange villaer, der skød op. Det gav glarmestre rundt i hele landet mange opgaver med at lave simple blyruder i firkantede mønstre eller harlekintern.
Omkring årtusindeskiftet blev mange af villaerne, som var blevet opført i 1960’erne og 1970 solgt til yngre beboere. De fjernede rask væk de tilbageværende farvede glas vinduer for at energioptimere og få mest muligt lys ind i boligen.
Moderne brug af blyindfattede ruder
I dag ses store blyruder primært i kirker, hvor glassets forskellige farver og faconer forestiller bibelske billeder, og sikrer et helt unik farvet lys i kirkerummet. Men blyruderne sidder også forsat i mange private hjem, hvor ejerne værner om dem.
For at forbedre isoleringen kan blyindfattede ruder lægges ind i en termorude. Dette har også den fordel, at det beskytter ruden og giver en helt glat overflade, der er nem at rengøre – både på udvendig og indvendig side. Blyruder kan ikke indbygges i moderne energiruder grundet rudernes energibelægning. Men enkelte leverandører kan stadig lægge blyruder i termoruder.
Genbrug af blyindfattede ruder kan også sagtens være en del af indretningen i moderne hjem. For eksempel kan glasmosaikkerne bruges til at lave rumopdeling med smukke skillevægge, der lader lyset passere.
Rengøring af blyindfattede ruder
Blyruder må ikke pudses med polermiddel eller lignede, der indeholder slibemidler. Det anbefales i stedet at rengøre ruderne med rent vand og en støvfri klud. Kassér kluden efter brug.
Renovering af blyindfattede ruder
En glasmosaik med et revnet glas er et sørgeligt syn. Men heldigvis er de fleste glas forholdsvis nemme at skifte. I mange tilfælde kan enkelte glas skiftes, mens blyruden sidder i bygningen.
Er ruden meget medtaget, og blyene mærket voldsomt af tidens tand, så kan det være nødvendigt at lade glarmesteren demontere hele blyruden og lægge den om. At lægge ruden om betyder, at man adskiller den glas for glas, og herefter samler glasmosaikken igen om nye bly. Når ruden er samlet igen lodddes alle samlingerne, ruden pudses og monteres i bygningen.
På billederne til højre ses en blyrude før og efter den er lagt om. Ruden er nænsomt adskilt, og alle glassene lagt præcis som de lå før.
Se også:
Lad glarmesteren lave de blyindfattede ruder
Arbejdet med bly kan være skadeligt og det kræver derfor viden og det rette udstyr, når blyindfattede ruder skal repareres eller nye glasmosaikker skal samles. Blyarbejde egner sig derfor ikke til DIY-projekter, men er i stedet noget man skal lade sin glarmester lave.
I dag er der ikke så mange glarmestre, der laver blyindfattede ruder som tidligere. Men blyruder kan stadig laves, enten helt fra bunden eller de eksisterende kan repareres.
Se hvordan glarmesteren renoverer en blyrude, så den kan holde mange år frem.
Brug for hjælp?
Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.
Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.