Klimalastbrud

Klimalastbrud på flerlagsruder opstår uden, at glasset har været udsat for stød, slag eller lignede.

Bruddene skyldes, at trykket inde i ruden ændres. Det sker enten ved temperatursvingninger eller når det atmosfæriske tryk ændres i forhold til produktionstidspunktet. Temperaturændringerne har indflydelse på den måde, at varme får trykket i ruden til at stige, og glassene vil bule ud. Tilsvarende vil trykket falde, når det er koldt, og glasset vil bøje indad. Når trykændringen bliver for stor, bryder glasset i et meget karakteristisk mønster – se figuren til højre.

Ruder med særlig risiko

  • Ruder med 3 lag glas har større risiko for klimalastbrud, da det inderste og de yderste glas påvirkes af tryk fra to hulrum i stedet for et.
  • Meget aflange ruder er også i større risiko for klimalastbrud, ligesom ruder i visse faconer er det.
  • Ruder i tagkonstruktioner er også mere udsatte for klimalastbrud, da glassets egenvægt i sig selv påvirker udbøjningen. Derudover skal glassene også modstå påvirkning fra trykændringer.

Se også:

Rengøring af glas

Skitsen viser klimalastbruddets karakteristiske brudmønster. Revnerne spænder fra glaskanten tæt ved hjørnerne, og ind over midten af ruden.

Gode råd og vejledning

Få hjælp, gode råd og vejledning til dine glasprojekter – uanset om det handler om med skader, rengøring eller vedligehold.

Få gode råd

Brug for hjælp?

Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.

Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.