Punkterede termoruder
Har du opdaget kondens eller dug på indersiden af dine termoruder? Så tænker du måske “er min rude punkteret”?
Hvad betyder det egentlig, at en rude er punkteret og hvad kan du gøre ved. Det kan du læse mere om her.
Hvordan ved jeg, om min termorude er punkteret?
Punkterede termoruder kan kendes ved, at der opstår fugt imellem glassene. Det må ikke forveksles med indvendig eller udvendig kondens. Hvis ruden er punkteret, kan fugten ikke tørres af med en klud, idet den er mellem glaslagene.
Hvornår punkterer en termorude?
Ruder punkterer, når forseglingslimen imellem glassene ikke længere slutter tæt.
Der findes ingen præcis levetid for en termorude, men typisk holder ruderne mindst 25 – 30 år. Nogle termoruder sidder mere udsat og holder derfor kortere, og andre ruder holdere længere.
Små ruder vil have tendens til at punktere hurtigere end store ruder. Det skyldes, at gassen imellem glassene udvider sig, når ruderne opvarmes af solens stråler. I store ruder vil glassene begynde at bøje ud. I små ruder kan glasset ikke bøje så meget og vil i stedet begynde at trække i limen. Limen tager på sigt skade af at blive trukket og vil til sidst slippe glassene, og ruden punkterer.
I aggressive miljøer, såsom slagterier og svømmehaller, nedbrydes limen ofte hurtigere. Det skyldes den store belastning fra fugt, rengøring og desinfektion med kemikalier.
Hvorfor bliver punkterede termoruder hvide?
I starten vil fugten i en punkteret ruden ofte forsvinde igen. Efter noget tid bliver kondensen af mere permanent karakter, og glasset får et mælkehvidt skær.
Den hvide belægning i punkterede ruder skyldes, at kondensen sætter sig på glasset som en tynd vandfilm, der indgår i en kemisk forbindelse med glasset.
Vandet indeholder H+ ioner og OH- ioner, mens glasset indeholder Na+ ioner.
H+ ionerne i vandet vil efterhånden skifte plads med Na+ ionerne i glasset, og mængden af OH-ioner i vandet vil stige.
Når mængden af OH- ioner stiger, stiger pH-værdien og vandet bliver basisk. Det skader glassets overflade, fordi silikatforbindelserne i glasset nedbrydes. Det giver glasset det mælkehvide skær.
Jo højere temperatur vandet har, jo hurtigere går den kemiske proces.
Se også:
Brug for hjælp?
Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.
Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.