Skader på glas

Glas er et fantastisk materiale, som er stærkere end mange tror. Alligevel kan glas gå i stykker eller blive ridset. Vi beskriver forskellige forhold og fænomener, som er gode at kende til i forhold til glas.

Forkert rengøring kan skade glasset

Ridser på ruder opstår oftest under rengøring. Det er ærgerligt at ridse ruden i forsøget på at gøre den ren og det kan nemt undgås. Vi beskriver den bedste metode til at pudse vinduer – uden risiko for ridser. Det er heldigvis ikke så svært, især hvis du har det rigtige udstyr.
Vær opmærksom på, at der er særlige hensyn at tage, hvis vinduerne skal vaskes for første gang eller der har været byggeri i gang tæt på dem.
Læs om rengøring af glas >

Termiske brud – undgås med omtanke

Glas kan holde til meget, men store temperaturforskelle kan ødelægge energiruder ved termiske brud.
Bruddene kan opstår af flere årsager og ofte fordi, man ikke ved eller tænker over, hvordan der kan opstår farlige temperaturforskelle. Puder efterladt op af ruden i solskinsvejr er en typisk årsag.
Læs om termiske brud >

Punkterede ruder – dug der ikke går væk

Termoruder kan punktere, når de når en vis alder. Du vil opdage, at din rude er punkteret ved, at der er dug på ruden, som du ikke kan tørre af. Duggen sidder nemlig hverken på indersiden eller på ydersiden af ruden, men i stedet i mellem glaslagene.
Læs om punkterede termoruder >

Klimalastbrud – kendes på brudmønsteret

Der kan opstå klimalastbrud i termoruder uden, at de har været udsat for stød, slag eller lignende. Det skyldes ændringer i trykket inde i ruden.
Flere forskellige faktorer har betydning for risikoen for klimalastbrud og der er forskel på, hvor stor risikoen er, alt efter hvilken rude der er tale om.
Læs om klimalastbrud >

Spontangranulering af hærdet glas

Hærdet glas kan bryde af sig selv ved spontangranulering – også flere år efter montering.
Spontangranuleringen sker på grund af urenheder i glasset, der stammer fra produktionen – såkaldte NiS indeslutninger i glasset.
Risikoen minimeres ved at vælge heat soak testet glas.
Læs om spontangranulering, NiS og heak soak testet glas >

Se også:

Brug for sikkerhedsglas?

Hvis personer kan komme til skade ved brud på glasset, skal der bruges personsikkerhedsglas.

Det er enten hærdet glas, som bryder i små uskarpe skår, eller lamineret glas, der bliver siddende sammen, selv efter det er gået i stykker.

Glarmesteren kender reglerne og ved hvilket glas, der skal anvendes hvor.

Hvis ruden sidder udsat fx. ved en boldbane, kan hærdet glas være en god ide, selvom der ikke er krav om sikkerhedsglas.

Glarmesteren hjælper ved skader på glas

Tilkald glarmesteren

De fleste glarmestre har døgnvagt og kommer dig til undsætning uanset tidspunktet.

Glasskår af hærdet glas

Gode råd og vejledning

Få hjælp, gode råd og vejledning til dine glasprojekter – uanset om det handler om med skader, rengøring eller vedligehold.

Brug for hjælp?

Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.

Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.