Delaminering
Delaminering er et kendt problem, som oftest ses når lamineret glas er udsat for fugt.
Opbygningen i lamineret glas gør det vigtigt at tage hensyn til, hvor og hvordan glasset monteres. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, der lamineres sammen om en eller flere folier. Det giver glas med stor sikkerhed. Ved uheldige omstændigheder kan det sker det dog, at folien slipper glasset.
Hvad er delaminering?
Delaminering betyder, at folien i det laminerede glas mister sin vedhæftning til glasoverfladen. Derved kan der trænge fugt ind mellem glas og folie. Delamineringen starter ofte med misfarvning af glasset og der ses luftbobler eller blærer.
I de fleste tilfælde starter delaminringen langs glassets kant eller frie kanter omkring huller og udskæringer.
Hvorfor opstår delaminering?
Lamineret glas med frit eksponerede kanter er særlig udsat for misfarvning og delaminering. Men også glas monteret i rammer og karme kan delaminere.
Fugt og temperaturskift er ofte det, der får folien til at slippe glasset med tiden. Derfor optræder delaminering ofte udendørs, især på ubeskyttede kanter af det laminerede glas. Nogle folier kan bedre tåle fugt end andre. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor det laminerede glas skal bruges, når der vælges folietype.
Der kan også være andre årsager til delaminering. Det kan fx være overspændte bolte og beslag eller det kan være kemisk påvirkning af det laminerede glas, fx fra en forkert fugemasse eller lim, der kommer i kontakt med folien.
Forkert rengøring af lamineret glas
Brug af skrappe, ætsende rengøringsmidler og forkert metode ved rengøring kan også være årsag til delaminering. Vær særlig opmærksom på, at glassets kanter skal tørres af efter endt rengøring, så folien ikke påvirkes unødig af fugt og kemiske stoffer i rengøringsmidlet.
Se også:
Brug for hjælp?
Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.
Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.