Trådglas

Trådglas er let at genkende, idet der inde i glasset er et net af metaltråde.

Trådglas fremstilles ved at valse et lag glas ud, lægge et trådnet på og derefter valses endnu et glaslag på. På den måde kommer trådene ind i midten af det samlede glas.
Trådglas er en af de sidste glastyper, der produceres som valset glas. Når glasset forlader valserne, er det ligesom ornamentglas mønstret og ikke gennemsigtigt. Ved efterfølgende at slibe og polere glasset får man spejltrådglas, som er blankt og gennemsigtigt.

Trådglas – glas med ringe styrke

Trådglas bliver ofte fejlagtigt opfattet som kraftigere og mere holdbart end andre glas. Denne fejlagtige opfattelse skyldes blandt andet, at glasset i tidligere bygningsreglementer mv. blev omtalt som krydsarmeret glas. Trådene bidrager ikke til glassets styrke, og trådglas er svagere end floatglas i tilsvarende tykkelse.

I dag har udviklingen af glas og produktionsmetoderne overhalet trådglas. Der findes derfor flere bedre og billigere typer glas end trådglas. Trådglas bør således kun anvendes ved reparation og udskiftning af eksisterende ruder. Hvor bygningsreglementet (BR18) og den tilhørende vejledning stiller krav om anvendelsen af sikkerhedsglas, må trådglas ikke anvendes.

Trådglas – brandglas og i elevatorer

Trådglas blev udviklet som brandhæmmende glas til lodret montering. Glasset revner hurtigt, men trådnettet holder skårene sammen længe nok til, at glasset kan indgå i nogle typer brandpartier.
Derudover blev trådglas også ofte blevet anvendt i elevatorer. I dag er der krav om, at trådglas i ældre elevatorer skal være afskærmet med balustre eller uden for personers rækkevidde.
Trådglas må ikke anvendes i nye elevatorer.

Se også:

Her ses tre forskellige typer af trådglas.
Øverst til venstre ses det gennemsigtige spejltrådglas.

Gode råd og vejledning

Få hjælp, gode råd og vejledning til dine glasprojekter – uanset om det handler om med skader, rengøring eller vedligehold.

Brug for hjælp?

Vi er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller behov for vejledning.

Skriv en mail til info@glarmesterlauget.dk eller ring til teknisk konsulent, Mikkel Thomsen, på tlf. 3698 6264.